Steek je handen uit de mouwen bij één (of meerdere) workshops die worden aangeboden tijdens De smaak naar meer. We bieden een informatief en gevarieerd programma. In de komende weken wordt het volledige workshopprogramma gepresenteerd.
Voor het bijwonen van een workshop raden we je aan om op voorhand te reserveren.
Karamel-Chocolade appel maken
Wilma Posthumus - Ovenbaksels
10:15 uur, 10:45 uur, 12:45 uur, 13:15 uur, 15:00 uur of 15:30 uur
Reserveer een plekje bij bakster Wilma aan de workshoptafel tijdens De smaak naar meer. Voor €7,50 maak je bij Wilma een karamel-chocolade appel, die je vervolgens zelf versiert. De workshop duurt ca. 30 minuten en je krijgt de appels mee in een doosje om thuis van te genieten. Wilma is gespecialiseerd in het maken van taarten en cakes voor speciale gelegenheden. Haar creaties zijn niet alleen prachtig om te zien, maar smaken ook nog eens heerlijk!
Eten uit de Natuur
Jantsje Bijmholt - I.V.N afdeling Westerveld
11:00 - 12:00 uur of 14:00 - 15:00 uur
Doe mee met een workshop ‘Eten uit de Natuur’ met workshopleider Jantsje Bijmolt. Ze wil graag een stukje kennis overdragen om te laten zien dat we vervreemd zijn van de natuurlijke voedingstoffen en dat we nog maar zeer beperkt kennis hebben van al wat de natuur ons biedt. Wat je gaat doen? Jantsje neemt je mee op een korte wandeling in de onmiddellijke omgeving met een wildpluk van eetbare natuur. Wat is eetbaar? Meer dan de tamme kastanjes en beukennootjes! En hoe is al dat eetbare te bereiden? Laat je verrassen!
Deze workshop duurt ca. 60 minuten en wordt gratis aangeboden door I.V.N. afdeling Westerveld. De workshop is zeer geschikt voor gezinnen. Vergeet niet om op voorhand te reserveren, er is maar beperkt plek.
Appel Rozentaartjes maken
Wilma Posthumus - Ovenbaksels
11:15 uur, 11:45 uur, 13:45 uur, 14:15 uur, 16:00 uur of 16:30 uur
Reserveer een plekje bij bakster Wilma aan de workshoptafel tijdens De smaak naar meer. Voor €10,- maak je vier rozentaartjes van appel. De workshop duurt ca. 30 minuten en je krijgt de taartjes mee in een doosje om thuis van te genieten. Wilma is gespecialiseerd in het maken van taarten en cakes voor speciale gelegenheden. Haar creaties zijn niet alleen prachtig om te zien, maar smaken ook nog eens heerlijk!
Rauwmelkse boter maken
Karin Bouwmeester - De natuurgrazerij
12:00 - 13:00 uur of 14:00 - 15:00 uur
Reserveer een plekje bij karin aan de workshoptafel tijdens De smaak naar meer. Voor €10,00 doe je mee aan een workshop rauwmelkse boter maken. De workshop duurt ca. 60 minuten en alle materialen zijn inbegrepen. Je krijgt de boter die je hebt gemaakt mee naar huis in een mooi vlootje.
Karin is eigenaresse van De Natuurgrazerij in Assen en heeft een eigen landwinkel.
Waterkefir maken
Karin Bouwmeester - de natuurgrazerij
13:00 - 13:45 uur of 15:00 - 15:45 uur
Reserveer een plekje bij karin aan de workshoptafel tijdens De smaak naar meer. Voor €10,00 doe je mee aan een workshop waterkefir maken. De workshop duurt ca. 45 minuten en alle materialen zijn inbegrepen. Je krijgt de kefir die je hebt gemaakt mee naar huis in een mooi flesje.
Karin is eigenaresse van De Natuurgrazerij in Assen en heeft een eigen landwinkel.
Oesterzwammen kweken op appelpulp
Erik Ellen - Uit de hand gelopen hobbykweker
12:00 uur, 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur of 16:00 uur
Iedereen kan thuis paddestoelen kweken. In deze workshop leer je hoe je thuis op een simpele en goedkope manier, je eigen paddenstoelen kunt kweken. De oesterzwam is een alleseter, de eerste afbreker van reststromen uit de natuur. Tijdens deze workshop start je met het kweken ervan op de reststroom van de appeloogst. De pulp die overblijft na het persen wordt gebruikt als voeding voor de oesterzwammen.
Naast de zak oesterzwam mix met appelpulp krijg je van Erik ook informatie over hoe je thuis aan de slag kunt op andere reststromen. Je krijgt daarvoor extra oesterzwambroed mee naar huis om te experimenteren. De kosten van deze workshop zijn €15,00 en duurt ca. 60 minuten.