Aukje en Bernd van Het Hamerstuk Wijngaard en Cidermakerij geloven erin dat als je met aandacht geniet van je eigen leefomgeving, dat je dan de mooiste wereld zult zien. Daarom werken ze met lokale appels en peren, uit hun directe omgeving. En is volgens hun maar één belangrijkste kernwaarden: respect voor de natuur. Aukje en Bernd werken alleen met onbespoten fruit. Ze maaien hun boomgaard beperkt, om insecten en andere dieren te helpen. Ze werken ambachtelijk, om de smaken uit het fruit op een eerlijke manier in hun cider en wijn te krijgen. Zo maken ze cider met een natuurlijke smaak en een feestelijke bubbel. Proost!
Ze zijn in 2019 gestart met de wijngaard en ciderboomgaard. Ze hebben 2.000 druivenstokken staan van zogenaamde moderne rassen: rassen die goed rijp worden in ons klimaat en die sterk genoeg zijn om daarin zonder bestrijdingsmiddelen te gedijen. Daarnaast ligt de ciderboomgaard met 180 appel- en perenbomen: oudhollandse rassen zoals de Lentse Rode en Groninger Kroon, aangevuld met specifieke ciderrassen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. Ze planten bewust hoog- en halfstam bomen voor een grotere landschappelijke waarde. Ze onderhouden hun boomgaard met de hoogstambrigade Ressen.
Tijdens De smaak naar meer verzorgen Aukje en Bernd een ciderproeverij. Klik hier voor alle informatie over de proeverij.