In Veenhuizen wordt in 1823 de zevende en daarmee laatste landbouwkolonie gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid, die vijf jaar eerder werd opgericht door de sociaal bewogen Johannes van den Bosch. Het doel: armoede bestrijden, door middel van landbouwwerkzaamheden en heropvoeding.
Vanaf 1875 is Veenhuizen in handen van het Ministerie van Justitie en werd Veenhuizen een rijkswerkinrichting. Jarenlang stond het dorp bekend als ‘gevangenisdorp’.
Tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw gold het dorp als ontoegankelijk gebied en dat betekende dat het dorp zo goed als zelfvoorzienend moest zijn. Naast de gevangenissen waren er ook scholen, kerken, een ziekenhuis, spinnerij en boerderijen. Op het Maallustcomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij en graan- en meelpakhuis was, is nu bierbrouwerij Maallust gevestigd. Onder de oude dakspanten en restanten van de droogmachines staan onze koperen ketels, waarin sinds 2011 onze heerlijke bieren op ambachtelijke wijze worden gebrouwen. Onze speciaalbieren zijn eigentijds, maar diepgeworteld in het verleden en altijd geïnspireerd door oude bierstijlen.
Tijdens De smaak naar meer kun je bij Maallust aanschuiven voor een miniproeverij. Tijdens de miniproeverij word je meegenomen door de geschiedenis van Veenhuizen, krijg je een inkijkje in het ontstaan van bierbrouwerij Maallust, informatie over de verschillende bierstijlen die je gaat proeven en krijg je in vogelvlucht uitleg over het proeven van bier.